Euroforo Arasa de Miquel Abogados Barcelona
 • Logo_Twitter.jpg
 • Logo_Linkedin.jpg
 • Logo_YouTube.jpg
Síguenos
Etiquetas
Noticias recientes
Noticias destacadas

Flashes jurídicos Mayo 2014

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 2 anys de presó a dos Mossos que van falsejar un atestat, que va causar que una dona d'ètnia gitana fos separada de la seva filla pels serveis socials durant 8 mesos. Segons la sentència, els agents van ser requerits pel personal d'un supermercat de Sants perquè una dona estava demanant almoina a la porta del comerç. En arribar es van trobar amb una dona romanesa d'ètnia gitana que pidolava amb una nena de dos mesos i que els va mostrar el llibre de família segons el qual era la seva filla. Però en l'atestat van recollir que la dona va propinar diverses puntades de peu al nadó " sense cap tipus de miraments ", per la qual cosa la van arrabassar dels braços. La nena va anar a parar als serveis socials. La dona va ser detinguda i va quedar en llibertat provisional i l'Hospital de la Vall d' Hebron va assegurar que el nadó no tenia cap lesió. La causa es va arxivar. Els agents van reconèixer la falsedat de l'atestat i acceptar els dos anys de condemna.

 • El programa de televisió " Salvame Diario" haurà d'indemnitzar els ducs d'Alba amb 300.000 € a causa de l'emissió, el setembre de 2009, d'una conversa telefònica de la parella acompanyada de " comentaris jocosos i sarcàstics ". El Tribunal Suprem ( TS ) ha con- firmat la condemna per intromissió il•legítima en el dret a l'honor i intimitat de la Duquessa d'Alba i el seu marit afirmant que "el dret a l'honor i la intimitat han de prevaler per sobre del dret a la llibertat d' expressió ".

 • La marca de perfumeria " Puig " guanya una demanda contra " Equivalenza " per competència deslleial. El Jutjat de marca comunitària considera infracció l'ús de marques alienes per part de la cadena de franquícies. Segons la sentència "l'ús que el grup Equivalenza ha fet de les marques de Puig fa aprofitament indegut del prestigi de les marques i constitueix competència deslleial. " Equivalenza es va defensar assegurant que la demanda té el seu origen en la seva etapa inicial, quan estava associada a l'empresa Resen, però que després la seva línia d'actuació s'ha basat en " perfums que són creacions pròpies i que es classifiquen per famílies, de manera numerada ".

 • El Parlament europeu aprova per aclaparadora majoria la Directiva de sancions penals per manipulació de mercats i informació privilegiada. La mesura suposarà un enduriment de les sancions per a aquest tipus de delictes en molts dels estats membres de la Unió. En el cas espanyol, per exemple, la informació privilegiada està penada amb un màxim de 2 anys de presó, mentre que la normativa aprovada ahir a la eurocambra obligarà a imposar un mínim de 4 anys de presó per als delictes més greus d'informació privilegiada i manipulació d'índexs de referència.

 • La Hisenda espanyola vol que desgravi la contractació de serveis domèstics. L’incentiu fiscal en l'IRPF, que planteja en la contractació de treballadores de la llar, cuidadors, professors particulars, metges a domicili o jardiners, impulsaria l'ús de factures. A Galícia, Castella Lleó, Extremadura i Andalusia l'ocupació domèstic desgrava fins al 30 %. Hisenda ha acollit aquesta proposta de COE, del que ja es ve aplicant a Bèlgica, Suïssa o França.

 • Els hereus de Connan Doyle volen viure de Sherlock Holmes. Els propietaris dels drets d'autor aposten per registrar com a marca algun element distintiu, com el nom dels personatges, per contrastar la pèrdua econòmica quan caduca la protecció de l'obra.

 • El TS rebutja la inscripció dels fills de mares de lloguer. Segons un error pioner, la practica vulnera la llei espanyola i esdevé negoci als nens. És la primera vegada que l'alt tribunal es pronuncia sobre els anomenats ventres de lloguer, una pràctica reconeguda en alguns estats d'USA i en països com l'Índia i Rússia, però prohibida a Espanya. El Tribunal europeu de drets humans té pendent de resoldre tres casos en què es planteja la delicada qüestió de la gestió per substitució.

 • L'onada de concursos de creditors provocada per la crisi econòmica ha tingut com a conseqüència una popularització dels processos concursals. Un botó de mostra és la obertura al Carrer Muntaner de Barcelona - prop del carrer París - d'una botiga sota la denominació de " Concursal Stocks ". Es tracta d'un outlet amb aire de basar, dedicat - almenys aparentment - a la venda d'existències procedents d'empreses en concurs. Per desgràcia, no li faltaran proveïdors a l'establiment : l'any passat es van presentar 1.969 concursos de creditors als jutjats mercantils de Catalunya, que va ser la comunitat autònoma amb més processos d'aquest tipus.

 • El Govern espanyol dispara un 20 % els seus ingressos per multes i sancions. No obstant això, el carnet per punts redueix els ingressos de la DGT, en deixar de sancionar els conductors que implicaven major nombre de sancions una vegada perden el carnet.

 • El TS ha sentenciat que Telecinco no va vulnerar el dret a la intimitat del periodista Pepe Navarro per l'emissió d'unes imatges del presentador després del robatori sofert en el seu domicili en els programes "Aquí hi ha Tomàquet " (2005 ) i "El Cercador " ( 2006 ). L'Alt Tribunal ratifica així el que en el seu moment van sentenciar l'Audiència Provincial de Madrid i el Jutjat de 1a Instància. La Sentència defensa que tots dos programes informat " d'un fet cert i reconegut tenint la notícia una rellevància pública al tractar no només d'un succés que afecta un personatge públic i conegut, sinó per ser un succés que afecta la seguretat ciutadana i de preocupació social ".

 • Cada vegada es debat més sobre les proves neurològiques en els processos penals. El procediment de Farwey és un detector de mentides que pretendria descobrir quan es diu o no la veritat amb base en l'anàlisi de les variacions de l'ona PS300. Mitjançant les tècniques d'anàlisi cerebral poden obtenir dades sobre l'activitat neuronal dels individus sense que d'això puguin desprendre conclusions vàlides per acreditar fets en el procés penal. Associar les variacions positives de l'ona P300 amb la prova de l'existència de records d'un fet en un individu no està validat per la ciència per la qual cosa suposa un gran salt al buit sense xarxa. Els juristes no haurien deixar-se impressionar pels brillantors i reflexos que ofereix la prova científica, ja que no sempre ofereix conclusions d'alta probabilitat. Aquest és el ca i tot de les proves neurològiques segons criteri de la majoria de la doctrina jurídica.

 • Pot un hotel fer crítica sobre un client a Internet? Diverses plataformes turístiques han creat bases de dades sobre els clients conflictius. Aquest sistema, que permet als abonats veure la llista, podria afectar el dret a l'honor o a la llibertat d'expressió. La falta d'informació a l'hoste pot provocar una clara inseguretat jurídica. El dret d'admissió d'un, no és il·limitat i ha de comptar amb una justificació clara.

 • L'Audiència Provincial de València condemna per omplir i vendre tòners i cartutxos de tinta de marca.

 • El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemna a l'Agència Tributària per haver degradat a una inspectora que va denunciar que el cap de la delegació a Catalunya havia emès una ordre il•legal que vetava les devolucions d'impostos d'ofici.

 • El Tribunal Constitucional ( TC ) avala normes clau de l'última reforma laboral com la rebaixa de l'acomiadament, el canvi de la indemnització per acomiadament improcedent i la supressió del salari de tramitació en l'acomiadament quan no hi hagi readmissió.

 • Novetat en Dret canònic : l'Església catòlica admet que l'excessiva dependència de la mare ( mammismo ) pot ser motiu per anul•lar un matrimoni. Els canonistes creuen que és una patologia psicològica greu actuar condicionats pels pares.

 • Aquí no hi ha qui pagui. La morositat de les comunitats de veïns es dispara fins a 1.900 milions. Els administradors de finques d'Espanya alerten que els impagaments s'han duplicat amb la crisi. A Andalusia no s'abona el 20 % de les quotes. Els bancs deuen 300.000 milions.

 • L'Audiència Provincial de Barcelona limita els casos en què les asseguradores poden denegar indemnitzacions per culpa de l'assegurat : "les companyies no poden exceptuar que l'assegurat va ocultar una malaltia prèvia si la companyia asseguradora no exigeix emplenar el qüestionari de salut de forma completa, ja que és l'assegurador el que assumeix el risc en aquests supòsits. L'obligació del prenedor d'assegurances la de respondre al qüestionari que se li presenta, no podent ser considerada en cap cas actuació dolosa o culpa greu la manca de notificació de patologies sobre les quals no es realitza cap pregunta ".

 • L'Audiència Provincial de Barcelona ordena tallar l'accés a internet a un usuari de P2P que emmagatzemava a la carpeta compartida del seu ordinador més de 5.000 cançons.

 • El TS declara que l'administració tributària té dret a requerir a les entitats bancàries la identitat dels clients que efectuïn operacions superiors a 100.000 € amb bitllets de 500 €.

 • Hisenda traurà de la tributació per mòduls a 300.000 autònoms. Eliminarà el règim de mòduls excepte per als que només treballen per a particulars, el petit comerç, el que expulsarà del sistema autònoms de la construcció i transport. El fisc estudia expulsar també a grans restaurants amb més de 50 taules i facturació elevada.

 • El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia recorda que complir una ordre il•legal d'un cap pot costar l'acomiadament. Si un superior obliga a un treballador a participar en conductes legalment irregulars, l'empleat ha de posar en coneixement de l'empresa i no obeir per evitar convertir-se en còmplice. El TSJ de Múrcia ha declarat procedent l'acomiadament d'un treballador que no cobrava l'IVA. Per a la sentència, si compleix una ordre inequívocament il·legal, l'empleat ha de justificar la seva conducta.

 • L'Audiència Nacional eximeix de tributar a les dietes de treballadors estrangers. En una sentència, que té un gran impacte en les multinacionals que operen a Espanya, declara que al nostre país es discrimina als no residents, el que vulnera la llibertat de circulació.

 • El TS confirma la condemna al diari " El Món " per vulneració del dret a la bona imatge del Barça i el Reial Madrid al vincular en un article amb el metge esportiu Eufemiano Fuentes, condemnant per pràctiques de dopatge en l'operació port. Al Madrid li corresponen 300.000 € i el Barça només 15.000 € a causa de que en el seu recurs no va impugnar la quantitat fixada inicialment.